Aktuelnosti, Imunitet

Dr. Hajto: BioBran je najsnažniji imunomodulator i imunostimulator na tržištu

Dr Tibor Hajto o Biobranu

Na nedavno održanom stručnom skupu u Zagrebu s tememom “Profilaksa degenerativnih procesa hranom, prirodnim dodacima ishrani i negom” glavni govornik bio je dr. Tibor Hajto, mađarski imunolog sa švajcarskom praksom koji se ističe bogatom kliničkom i naučnom karijerom koju je posvetio istraživanju tumorske imunologije i radu s pacijentima. Govorio je o skorašnjim istraživanjima i lekovitim rešenjima iz prirode – bez nuspojava i kontraindikacija, među kojima se ističe BioBran, trenutno najsnažniji prirodni imunomodulator. Prenosimo razgovor s dr. Hajtom.

U svetlu skorašnjih istraživanja i pristupa lečenju karcinoma, zašto ste se usmerili na imunoterapiju i prirodne lekovite supstance?

U Mađarskoj se sprovode brojni imunoterapijski eksperimenti u tretiranju karcinoma. Primera radi, dugo se istraživao uticaj bakterijskih vakcina na imuni sistem jer su klinička istraživanja pokazala da bakterijske infekcije mogu biti učinkovite u lečenju karcinoma. Ali, problem je u tome što bakterijske vakcine imaju nuspojave te kad deaktiviramo bakterije, njihov imunološki učinak nestaje. Zato smo postupno našu pažnju usmerili ka medicinskim biljkama koje sadrže spojeve slične onima u ćelijskom zidu bakterija.

Odnedavno su ćelije tzv. prirodne ubice (PU stanice) u središtu pažnje te su u javnosti i medijima najčešće pojašnjene kao vojnici u imuno vojsci koji se bore protiv umnožavanja ćelija raka, trudeći se smanjiti infekciju. Glavni razlog zbog kojeg su PU ćelije postale tako široko poznate jest što su PU ćelije u perifernoj krvi bile najpogodnije za istraživanja, što je dovelo do obilja kliničkih studija u imunologiji, čiji su rezultati snažno bili usmereni na PU stanice. Ja nemam nameru poricati značaj PU stanica, jer su one vitalni element ranije spomenute vojske imunog sistema, a njihovim proučavanjem mi možemo pratiti rad te „vojske“.

Ali, uvek ću biti pobornik prirodnih proizvoda jer, za sada, hemija ne može kreirati spojeve sposobne za vezivanje i aktivaciju receptora za prepoznavanje mikroorganizama i posledično za aktivaciju ćelija. Bez hemije, u imunoterapiji imamo dvije opcije: prirodnu ili gensku tehnologiju. Poslednja je vrlo skupa tako da biram prvu opciju – ne samo iz finansijskih razloga nego pre svega zato što prirodni spojevi iz lekovitih biljaka nemaju nuspojave koje imaju bakterije. 

BioBran – imunomodulator bez nuspojava i kontraindikacija 

Postoje li istraživanja koja dokazuju učinkovitost ljekovitih biljnih supstanci u imunoterapiji?

Danas u svetu nema mnogo proizvoda koji naučno dokazano mogu biti imunomodulatori. Siguran sam da lekovita flora obiluje upravo takvim spojevima, ali zbog nedostatka pravih istraživanja, mi ih ne možemo koristiti ili preporučivati. Zato smo fokusirani na BioBran, koji posebnim patentiranim postupkom u Tokiju proizvodi japanska kompanija Daiwa Pharmaceutical.

Tim se postupkom iz prehrambenih vlakana u rižinim mekinjama ekstrahira šećer arabinoksilan. Upravo arabinoksilan ima mogućnost vezivanja sa zidovima imunosnih ćelija i tako povećava njihovu učinkovitost. Danas BioBran najčešće kombiniramo s hemoterapijom jer pacijenti dolaze kad je karcinom već uznapredovao. No, ovakva imunoterapija bi jednog dana mogla biti dovoljna sama po sebi u tretmanu pacijenata u ranom stadijumu oboljenja, ali to zahteva i dodatna istraživanja. Trenutno još uvek uveliko zavisimo o konvencionalnim terapijama, ali smo Biobranom uspeli znatno uvećati njihovu učinkovitost i takođe olakšati njihove nuspojave.

BioBran najsnazniji imunostimulator

Imunoterapija podiže fizičku aktivnost za 71%

Koja su Vaša konkretna iskustva?

U početku smo najbolje rezultate imali tokom tretmana pacijenata obolelih od sarkoma, što je dosta zanimljivo. Naime, kod sarkoma je učinak konvencionalnih tretmana iznimno nizak. Oko 20% pacijenata odgovara na terapiju, dok 80% ili ne odgovara ili ima negativan odgovor. U svetlu tih činjenica, vrlo je iznenađujuće što smo u pojedinim slučajevima uspeli postići remisiju koristeći isključivo imunoterapiju. Kod pacijenata s uznapredovalim sarkomom, to je posebno teško jer je njihov imuni sistem toliko oslabljen da jedva imate šta stimulirati.

Koliko je imunoterapija prihvaćena u standardnim onkološkim tretmanima?

Kvalitet života znatno određuje uspeh u lečenju karcinoma. Ono što je istinski šokantno jeste da većina onkoloških odeljenja nije u stanju preporučiti ništa čime bi se poboljšao kvalitet života, osim simptomatske terapije kako bi se smanjila bol, osećaj mučnine ili anksioznosti.

Imunoterapija, povećavajući imunitet ćelija, poboljšavajući prirodnu ravnotežu imuno-sistema, poboljšava kvalitet življenja, što je i dokazano istraživanjima koje smo sproveli. Rezultati nam govore da je imunoterapija podigla fizičku aktivnost za 71%, umanjila anksioznost i povećala apetit, i tako doprinela povećanju telesne mase. Zato pacijentima koji prolaze hemoterapiju uvek preporučujem, kao minimum, imunoterapiju temeljenu na BioBranu. On je dobijen od biljke koja nema popratnih nuspojava i koja farmakološki ne kotraindicira s ostalim lekovima, što znači da se može kombinovati s drugim terapijama.

Kako vidite budućnost imunoterapije u tretmanu karcinoma, ali i u prevenciji?

Moja je zaključna poruka da imunoterapija u ovom trenutku možda nije pogodna za preventivnu, profilaktičku terapiju s ciljem jačanja našeg imuno-sistema protiv karcinoma i upala, ali je savršena metoda za olakšanje nuspojava konvencionalnih tretmana koji oboleli od karcinoma uz arabinoksilan lakše podnose. No, budući da svi znamo kako broj pacijenata oboljelih od karcinoma konstantno raste, uključujući i decu i adolescente, bilo bi dobro da počnemo razmišljati o uvođenju imunoprofilakse kako bismo zdravim ljudima, barem jednim delom, osigurali prevenciju od karcinoma.

 

BioBran tablete 250mg lv_pharm
Zatvori

BioBran 250mg

7.440,00 din.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *